Deda Mraz

Sastav na temu Deda Mraz

Tesko mi je da sad pisem na ovu temu. Da ste me pitali malo ranije, sigurno bih vam svasta lepog napisala o tom dragom starcu.

Sad je to ipak malo teze. Cini mi se da deca sa nasih prostora ne veruju toliko u Deda Mraza, pa i same dodele paketica u firmama roditelja su nekako cudna, jer deca u najranijem dobu umanjuju strah u recima roditelja da to nije niko strasan nego kolega Milan koji se samo maskirao u Deda Mraza.


U mome domu nikad paketici nisu cekali pod jelkom na Bozicno jutro ili Novu godinu. Uvek se znalo sta ce biti kupljeno i dobijalo se na ruke od roditelja ili rodbine. Mozda sam nekad kao bas mala verovala da Deda Mraz postoji, ali se tog perioda ni sama ne secam toliko dobro da bih mogla o tome pisati. Cesto na televizoru u stranim filmovima vidim kako se deca raduju i veruju u postojanje Deda Mraza, ali to i jeste tvorevina zapadnjackih kultura koja se kod nas moze poistovetiti sa Svetim Nikolom. Puno smo nekih nasih pravoslavnih praznika zaodenuli u obicaje stranih zemalja i kultura da prosto ne mogu da uzivam u njima.


Sada je, cini mi se, kasno da verujem u Deda Mraza. Vise mi se svidja ideja da sve sto sam dobila lepo u svom zivotu jeste od mojih najmilijih ljudi.

Leave a Reply

Your email address will not be published.