Reportaza

Jos kao mala, stalno sam gledala crtane filmove i prvo zanimanje koje mi je privuklo paznju jeste posao reporterke Ejpril O’Nil poznatije kao saveznice Nindza Kornjaca.

Sam susret sa tim crtacem ukazao mi je na to da reporteri imaju jako interesantan zivot, prepun putovanja ali i rizicnih situacija koja vrelo cesto dovode zivot u opasnost. Ja cu izabrati jedan vid reportaze koji je manje agresivan. „ nalazimo se u Narodnoj biblioteci grada Beograda gde ce se upravo odrzati promocija dugo ocekivanog prevoda Njegosevog remek dela „ Luca Mikrokozma“.


Sa pocetkom u dvadeset casova, veliki broj ljubitelja Njegosevih dela ali i predstavnika Beogradskog univerziteta i Akademije nauke i sporta, okupili su se da uvelicaju ovaj dogadjaj. I sam ambasador Japana, gospodin Tadasi Nagai je prisutan pri cemu obelezava i svoju poslednju godinu mandata kao Japanskog ambasadora u Srbiji. Da se malo vratimo unazad. Pre tacno deset godina, profesor sa Filoloskog fakulteta Univerziteta u Beogradu Hirosi Jamasaki Vukelic, zapoceo je prevod Luce Mikrokozme na japaski jezik u saradnji sa profesorom Kazuo Tanakom sa Tokijskog univerziteta. Nazalost, profesor Tanaka u toku samog prevoda preminuo nakon duge bolesti. Veceras i u njegovu cast, studenti sa katedre za japanski jezik citace stihove na japanskom. Cujemo se sa kraja promocije prevoda u razgovoru sa profesorom Hirosijem.


Sigurna sam da sam dosta toga naucila u crtanim filmovima, a sto sam i sama tokom vremena prosirivala ozbiljnijim informacijama. Mislim da bih bila odlican reporter.

Leave a Reply

Your email address will not be published.